Android 12 - Cand va primi telefonul tau actualizarea cu cel mai nou OS Android

Android 12 - Cand va primi telefonul tau actualizarea cu cel mai nou OS Android

Chiar daca Google a lansat Android 11 abia acum cateva luni trebuie sa ai in vedere ca deja compania investe eforturi constante in cea mai noua versiune a propriului sistem de operare.
Recent s-a lansat Android 12 Developer Preview astfel cei interesati pot arunca o privire la cele mai noi caracteristici care vor fi aduse pe noul sistem de operare, insa de lista telefoanelor care vor primi aceasta actualizare nu se aude nimic deocamdata.
Si iti spunem si de ce. Majoritatea producatorilor de telefoane nu fac anuntul oficial cu modelele care vor primi noua actualizare inainte de lansarea oficiala facuta de catre Google.
Uneori este destul de dificil sa ne dam seama care telefoane si tablete vor fi eligibile pentru Android 12 asa ca in acest articol discutam despre cand vei primi noua actualizare sau daca te poti astepta la acest lucru.

Google
Smartphone-urile de la Google au fost mereu primele pe lista actualizarilor pentru cele mai noi versiuni ale sistemului de operare Android. Astfel, daca ai un Pixel vei primi Android 12 imediat ce Google il lanseaza. Ba mai mult, telefoanele Pixel sunt eligibile pentru programul Android Beta iar daca faci un compromis si esti dispus sa utilizezi telefonul cu cateva bug-uri, atunci poti fii printre primii care au contact cu noul sistem de operare Android 12. Totusi, noi iti recomandam sa astepti mereu versiunea finala atunci cand vine vorba de actualizari pe telefonul tau personal.

Samsung
Programa de actualizare pentru smartphone-urile Samsung au fost mereu usor incerta, mai ales pentru modelele de buget, insa anul trecut lucrurile sau schimbat putin. Compania coreeana promite sa ofere actualizari timp de trei generatii (cel putin)  pentru sistemul de operare Android in cazul majoritatii noilor modele lansate.
Pe scurt, majoritatea dispozitivelor care au inceput cu Android 10, ar trebui sa primeasca Android 11(sau l-au primit deja) apoi Android 12 si Android 13. Pentru smartphone-urile precum cele din seria Galaxy S21 care au pornit cu Android 11, suportul de actualizari ar trebui oferit pana la lansarea lui Android 14. 

Insa daca aruncam o privire pe lista de mai jos si anume telefoanele anuntate de Samsung care vor primi trei ani suport, putem trage concluzia ca urmatoarele modele primesc cu siguranta actualizare la Android 12:
Seria Galaxy S: Galaxy S20 Ultra 5G, S20 Ultra, S20 + 5G, S20 +, S20 5G, S20 pe lângă S10 5G, S10 +, S10, S10e, S10 Lite si dispozitivele viitoare din seria S
Seriile Galaxy Note: Galaxy Note 20 Ultra 5G, Note 20 Ultra, Note20 5G, Note 20, Note10 + 5G, Note 10 +, Note 10 5G, Note 10, Note 10 Lite si dispozitivele viitoare din seria Note
Galaxy Foldable: Galaxy Z Fold 2 5G, Z Fold 2, Z Flip 5G, Z Flip, Fold 5G, Fold si viitoarele dispozitive din seria Z
Seria Galaxy A: Galaxy A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G si dispozitivele viitoare
Tablete: Galaxy Tab S7 + 5G, Tab S7 +, Tab S7, Tab S6 5G, Tab S6, Tab S6 Lite si dispozitivele viitoare din seria Tab S 

Din momentul anuntarii listei de mai sus, cei de la Samsung au mai lansat cateva modele, insa cu siguranta si acelea intra automat in valul de actualizare pentru Android 12. Si chiar si seria celebra Galaxy S10 sau Note 10 ar trebui sa primeasca si Android 12 avand in vedere ca Samsung le-a inclus si pe acestea in categoria “trei ani suport”.
Legat de momentul exact in care telefoanele Samsung vor primi acces la Android 12, in acest caz este mai greu sa ne pronuntam. De obicei compania coreeana incepe sa dea drumul actualizarilor pe propriile telefoane dupa cateva luni de la lansarea oficiala a noii versiuni facute de Google. De exemplu, Android 11 a fost lansat pe 8 Septembrie de catre Google, insa in ceea ce priveste seria Galaxy S20 si Note20 acestea au inceput sa primeasca actualizarea doar in decembrie.


Nokia
Chiar daca primele smartphone-uri Android lansate de catre Nokia au fost vandute cu promisiunea unor actualizari rapide si constante, de-a lungul timpului compania nu s-a mai tinut de aceasta promisiune. Anul trecut, desi Android 11 a fost lansat pe 8 septembrie 2020 de Google, Nokia la o luna distanta au facut doar un simplu anunt cu telefoanele care vor primi aceasta actualizare. Ba mai mult, chiar daca primul lot de actualizari a fost promis pentru ultimul trimestru al anului 2020, procesul a inceput doar in februarie anul acesta. Bad boy Nokia, bad boy!
Avand in vedere cum a decurs actualizarea la Android 11, probabil ca noul Android 12 va sosi cel mai probabil pe un smartphone Nokia incepand cu primavara anului 2022.


OnePlus
Cei de la OnePlus au confirmat deja ca modelele 5 si 5T nu vor primi Android 11, deci cel mai probabil modelele 6 si 6T vor fi si ele abandonate la tranzitia catre noua versiune de Android 12. 
Astfel, OnePlus Nord, seriile 7/7T si 8/8T vor primi cu siguranta actualizare la Android 12. Daca lansarea lui Android 12 se va desfasura ca si in cazul lui Android 11, atunci in cazul smartphone-urilor OnePlus va dura cel putin sase luni pentru ca noul sistem de operare Google sa fie livrat catre intreaga gama de produse. De exemplu, Android 11 a ajuns pe OnePlus 8 si 8 Pro dupa o luna de la lansarea oficiala, insa restul modelelor sunt inca tot pe lista de asteptare. 


Alti producatori
Atunci cand vine vorba de restul producatorilor de smartphone-uri, nu prea exista predictii specifice in ceea ce priveste estimarea valulului de actualizari pentru Android 12. Cel mai probabil daca ai un telefon sau o tableta care are in momentul achizitiei a venit cu Android 11, acesta cel mai probabil va primi o actualizare si la versiunea 12 candva la finalul anului 2021 - inceputul anului 2022.