Android - Find My Device: ce este, cum functioneaza si cum il configurez pe telefonul meu ?

Android - Find My Device: ce este, cum functioneaza si cum il configurez pe telefonul meu ?

Reteaua Google Find My Device pentru dispozitive Android tocmai a primit o actualizare masiva. Sistemul "complet nou" al gigantului tehnologic pentru gasirea dispozitivelor pierdute este implementat la nivel mondial incepand cu 8 aprilie, primele tari fiind SUA si Canada.
Dar stai putin, nu exista deja Find My Device? Cu siguranta te intrebi asta, insa aceasta versiune imbunatatita este o"bestie" diferita care seamana mult mai mult cu puternicul sistem Find My al Apple, bazat pe publicul de oameni care detin iPhone si AirTags.

Pe scurt, serviciul anterior Find My Device de la Google iti permitea sa iti gasesti telefonul Android, doar daca acesta era conectat la internet.
Insa noul serviciu iti va permite sa localizezi aproape orice, indiferent daca are sau nu abilitatea de a se conecta la internet sau de localizare. Noua retea Find My Device a fost anuntata la Google IO 2023, dar acum a inceput in cele din urma sa fie data in folosinta publicului, dupa ce Google a petrecut ceva timp suplimentar de dezvoltare, lucrand la confidentialitatea si securitatea datelor (si, de asemenea, asteptand, eventual, ca Apple sa isi finalizeze specificatiile pentru urmarirea cross-platform).


Ce este acum Find My Device pe Android?
Reteaua Google Find My Device exista de ani de zile, desi intr-o forma mult mai limitata. Daca esti utilizator Android de ceva timp, probabil ca ai interactionat cu ea. Dar, in forma sa anterioara, nu era o "retea", deoarece nu folosea milioane de alte dispozitive Android pentru a te ajuta sa gasesti obiectele pierdute.
Insa noua retea Find My Device, o face, iar aceasta actualizare adauga, de asemenea, suport pentru diverse dispozitive de urmarire Bluetooth (cum ar fi cele de la Tile, Chipolo si Pebblebee), precum si pentru alte cateva dispozitive, cum ar fi Pixel Buds si castile de la Sony si JBL.
In plus, Find My Device iti permite sa detectezi AirTags si alte dispozitive de urmarire nedorite (cu alte cuvinte, cele pe care cineva le-ar fi putut ascunde in lucrurile tale pentru a te urmari). Per total, aceasta este cea mai mare actualizare pentru Find My Device de la lansarea initiala a serviciului din 2017.


Cum pot configura Find My Device pe telefonul meu Android? 
Pentru a utiliza noua retea Find My Device, ai nevoie de un smartphone care ruleaza Android 9 sau o versiune mai recenta. Daca ai deja un telefon cu acesta versiune de SO, este suficient sa urmezi pasii urmatori pentru a-ti configura dispozitivul.
In timp ce esti conectat la contul Google (in Setari > Google), verifica daca partajarea locatiei este activata (Setari > Locatie > Activare) si asigura-te ca functia  Find My Device este activata (Setari > Google > Toate serviciile > Find My Device).
Tot aici poti opta sa nu mai faci parte din reteaua Find My Device a Google. Alege  "Find your offline devices"  in meniul "Find My Device"  si poti alege "OFF", ceea ce inseamna ca locatiile recente criptate ale dispozitivului tau nu vor fi stocate nicaieri si nu te vei face parte din retea.

Daca ai urmat toti pasii de mai sus, poti verifica daca Find My Device functioneaza, accesand android.com/find si conectandu-te. Ulterior, este suficient sa instalezi aplicatia Find My Device (daca nu o ai deja) si sa gestionezi in mod direct dispozitivele tale.
Locația dispozitivelor tale este criptată, utilizând PIN-ul, modelul sau parola dispozitivelor tale Android, astfel încât numai tu (sau cei cu care partajezi dispozitivele în Find My Device) poti vedea locația acestora.
La prima inscriere a unui dispozitiv, ti se va solicita sa introduci PIN-ul, modelul sau parola unui alt dispozitiv al tau care se afla deja in retea, astfel incat Google sa poata verifica daca esti tu.


Va lansa Google trackere similare cu AirTag-urile?
Avand in vedere ca Google a lansat o retea Find My Device care functioneaza cu dispozitive de urmarire Bluetooth, ar fi logic ca Google sa lanseze un dispozitiv de urmarire Bluetooth propriu - ceva care sa rivalizeze cu AirTag de la Apple. Desi acest lucru nu este inca aici, rapoartele sugereaza ca ar putea fi in lucru.

Potrivit leak-urilor din online, aceste Google AirTags ar putea purta numele de cod "grogu", si se pare ca sunt in curs de dezvoltare de catre echipa Nest si vor suporta UWB (Ultra Wideband) si BLE (Bluetooth Low Energy) pentru a le urmari locatia. Se pare ca dispozitivul de urmarire Google asemanator cu AirTag are, de asemenea, difuzoare incorporate (astfel incat sa poata emite o alerta sonora pentru a te ajuta sa il localizezi) si se spune ca va fi disponibil in mai multe culori diferite. Toate aceste informatii provin de la o singura sursa, asa ca le luam ca atare, dar pare sa fie o afirmatie credibila. Ceea ce nu este clar deocamdata este cand ar putea fi lansat acest tracker Bluetooth. Ramane de vazut, poate la Google IO 2024.

Pana atunci te invitam pe Contakt.ro sau in aplicatia mobila Contakt sa descoperi toate accesoriile cool disponibile pentru modelul tau de telefon. Le gasesti AICI. Pe curand!