Descopera Threads - rivalul Twitter lansat de catre Mark Zuckerberg

Descopera Threads - rivalul Twitter lansat de catre Mark Zuckerberg

Meta a lansat oficial aplicatia sa de mesagerie similara cu Twitter, numita Threads, pe care compania o prezinta ca fiind "o aplicatie de conversatii bazata pe text" pentru Instagram.


Mark Zuckerberg, CEO-ul si cofondatorul Meta, a anuntat debutul Threads miercuri, marcand lansarea oficiala a noii aplicatii de mesagerie axata pe text a gigantului retelelor de socializare. Threads reprezinta incercarea Meta de a atrage utilizatorii care au parasit Twitter in urma posesiei adesea imprevizibile a CEO-ului Tesla si SpaceX, Elon Musk.


Aplicatia Threads poate fi descarcata gratuit acum din Apple App Store si Google Play in peste 100 de tari, conform unei postari pe blog a Meta. Threads impartaseste estetica vizuala a Twitter-ului ca o aplicatie sociala de mesagerie bazata pe text, in care utilizatorii pot publica mesaje scurte pe care altii le pot aprecia, distribui si comenta, conform capturilor de ecran ale aplicatiei Threads disponibile in App Store-ul Apple.


Oamenii vor putea urmari aceleasi conturi Threads pe care le urmaresc pe Instagram si vor putea raspunde la alte postari publice intr-un mod asemanator cu modul in care oamenii utilizeaza Twitter-ul.Zuckerberg a declarat ca Threads a depasit 5 milioane de inregistrari in primele patru ore.


Lansarea oficiala vine dupa ce Instagram a pus la dispozitie, luni, o precomanda pentru Threads in Apple App Store, unde se mentiona ca aplicatia urma sa debuteze pe 6 iulie. De curand, multi utilizatori de Instagram au primit invitatii pentru a accesa Threads din propriile conturi Instagram.


Desi Threads este conectat la Instagram si utilizatorii pot folosi acelasi nume de utilizator ca si in Instagram, aceasta este o aplicatie separata pe care oamenii trebuie sa o descarce.


"Threads este locul unde comunitatile se reunesc pentru a discuta despre totul, de la subiectele care conteaza azi la cele care vor fi in tendinte maine", a declarat Instagram in descrierea Threads din Apple App Store. "Indiferent de ceea ce te intereseaza, poti urmari si conecta direct cu creatorii tai preferati si cu altii care iubesc aceleasi lucruri - sau poti dezvolta o comunitate loiala proprie pentru a-ti impartasi ideile, opiniile si creativitatea cu lumea."


Meta a declarat in postarea de pe blog ca fluxurile individuale ale utilizatorilor in noua aplicatie de mesagerie vor include "thread-uri" postate de alti utilizatori pe care acestia ii urmaresc, in plus fata de continutul recomandat partajat de creatori pe care utilizatorii nu ii cunosc.


Oamenii vor putea publica postari in Threads cu o lungime de pana la 500 de caractere, iar in timp ce aplicatia este orientata spre text, oamenii vor putea, de asemenea, sa partajeze link-uri, fotografii si videoclipuri care pot avea pana la 5 minute. Utilizatorii Instagram vor putea, de asemenea, sa-si partajeze postarile Threads prin functia de poveste a aplicatiei, in plus fata de "orice alta platforma pe care o alegi", a mentionat postarea de pe blog.


Meta a afirmat ca a dezvoltat Threads "cu instrumente care faciliteaza conversatiile pozitive si productive", iar oamenii vor putea gestiona cine ii mentioneaza sau raspunde la postarile lor in cadrul aplicatiei.


"La fel ca pe Instagram, poti adauga cuvinte ascunse pentru a filtra raspunsurile la thread-urile tale care contin anumite cuvinte", a spus postarea de pe blog. "Poti opri urmarirea, bloca, restrictiona sau raporta un profil pe Threads prin atingerea meniului cu trei puncte, iar orice cont pe care l-ai blocat pe Instagram va fi automat blocat si pe Threads."Stirile despre Threads apar in contextul in care Twitter a suferit o serie de probleme sub conducerea directorului executiv al Tesla, Elon Musk, lasand populara aplicatie de mesagerie sociala vulnerabila in fata aplicatiilor concurente.


Cel mai recent, Musk a declarat ca utilizatorii Twitter vor putea vedea doar un anumit numar de tweet-uri pe zi, incercand sa faca fata "nivelurilor extreme de colectare de date" si "manipularii sistemului" pe serviciul de mesagerie.


Numerosi utilizatori ai Twitter s-au plans public ca Musk a impus o limita temporara numita "rate limit" pe Twitter, afirmand ca limitele de tweet-uri fac ca aplicatia sa fie mai putin atractiva.


BlueSky, o aplicatie rivala de mesagerie sociala sustinuta de co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a declarat ca a inregistrat "un trafic record ridicat" dupa ce Musk a anuntat limita de tweet-uri pe Twitter si a oprit temporar inregistrarile pentru a face fata numarului mare de utilizatori noi, care in prezent trebuie invitati pentru a utiliza aplicatia.


La fel ca BlueSky, Threads va utiliza tehnologie descentralizata, care teoretic permite utilizatorilor sa-si controleze si sa-si administreze datele in alte aplicatii care utilizeaza acelasi software de baza.


In timp ce BlueSky se bazeaza pe tehnologia de retea descentralizata denumita Protocolul AT, Threads va incorpora in cele din urma o alta tehnologie descentralizata numita ActivityPub, a afirmat seful Instagram, Adam Mosseri, intr-o postare pe Threads miercuri, care a fost disponibila publicului pentru scurt timp. Software-ul ActivityPub alimenteaza, de asemenea, o alta aplicatie de mesagerie asemanatoare Twitter-ului numita Mastodon, care, de asemenea, a experimentat un numar mare de utilizatori noi in cautarea unei alternative la Twitter.


Mosseri a declarat ca echipa sa nu a putut include suportul pentru ActivityPub in timp util pentru lansarea oficiala a Threads din cauza "unui numar de complicari asociate cu o retea descentralizata." Dar a subliniat ca suportul va fi disponibil in curand.


"Daca te intrebi de ce acest lucru conteaza, iata un motiv: s-ar putea sa parasesti Threads intr-o zi sau, speram ca nu, sa fii dezactivat de pe platforma", a spus Mosseri. "Daca se intampla vreodata asta, ar trebui sa poti sa-ti iei publicul cu tine pe un alt server. Fiind deschis, acest lucru devine posibil."


Meta a adaugat in postarea sa de blog ca ActivityPub va permite persoanelor fara conturi Threads sa vada si sa interactioneze cu utilizatorii Threads care au profiluri publice prin alte aplicatii sociale care utilizeaza aceeasi tehnologie descentralizata.


"Daca ai un profil public pe Threads, acest lucru inseamna ca postarile tale vor fi accesibile din alte aplicatii, permitandu-ti sa ajungi la noi persoane fara efort suplimentar", a spus Meta in postarea de pe blog. "Daca ai un profil privat, vei putea aproba utilizatorii de pe Threads care doresc sa te urmareasca si sa interactioneze cu continutul tau, similar cu experienta ta de pe Instagram."


Meta a afirmat ca Threads este prima aplicatie a companiei "conceputa sa fie compatibila cu un protocol deschis de retele sociale", ceea ce crede ca ar putea inaugura "o noua era de retele diverse si interconectate".


In 2019, Meta, atunci cunoscut sub numele de Facebook, a lansat o aplicatie de mesagerie pentru utilizatorii Instagram, numita de asemenea Threads. Spre deosebire de versiunea actuala a Threads, care se concentreaza pe mesajele bazate pe text, aplicatia Threads anterioara era axata pe trimiterea de mesaje scurte video si foto catre prieteni, asemenea aplicatiei Snapchat.

Meta a inchis in cele din urma Threads in 2021 si a redirectionat oamenii sa utilizeze Instagram pentru a vedea toate mesajele lor anterioare de pe Threads.