iOS 15 s-a anuntat oficial! Descopera noutatile introduse si lista telefoanelor compatibile cu noul iOS

iOS 15 s-a anuntat oficial! Descopera noutatile introduse si lista telefoanelor compatibile cu noul iOS

Data de 7 iunie 2021 marcheaza inceputul conferintei WWDC 2021 organizata de Apple, special dedicata pentru dezvoltatori. In cadrul acesteia, compania din Cupertino prezinta de cele mai multe ori noutati din punct de vedere al noilor tehnologii integrate in materie de software. Si desi multa lume specula ca vom vedea in cadrul conferintei si device-uri fizice lansate acest lucru nu s-a intamplat, insa iOS 15 a fost produsul mult asteptat al serii. Descopera in randurile de mai jos functionalitatile aduse de noul iOS 15 si lista telefoanelor compatibile cu noul sistem de operare Apple. FaceTime -  o abordare mult mai personala focusata pe conversatii cu cei dragi
In cadrul conferintei, prima sectiune abordata de catre cei de la Apple care va veni cu imbunatatiri revolutionare este FaceTime. Astfel pe langa suportul de Spatial Audio in conversatii, telefonul poate anula cu usurinta zgomotul de fundal pentru conferinte mult mai calitative din punct de vedere audio cu ajutorul machine learning. Pe parte video, avem imbunatatiri in ceea ce priveste formatul de vizualizare a contactelor si avem posibilitatea de a alege un efect bokeh care va blura fundalul subiectului.
Facetime vine si cu partajarea linkului conferintei/apelului chiar si catre utilizatori cu Windows/Android/Linux astfel cei care nu fac parte din ecosistemul Apple se vor putea alatura apelului video prin browserul folosit.

Si nici pe partea de divertisment nu sunt lipsuri in ceea ce priveste noile functionalitati aduse de iOS 15. Avem SharePlay in cadrul Facetime astfel incat, poti asculta melodiile favorite, viziona videoclipuri sau filme preferate prin partajarea continutului in timp real. De exemplu vei putea urmari un episod de pe AppleTV+ cu cel mai bun prieten si vei putea discuta cu el in timp real prin intermediul unei ferestre minimizate. Cat de tare!


Notificarile - un upgrade semnificativ pentru cei care vor sa fie mereu focusati
Noua zona de notificari a fost poate cel mai entuziasmant moment al serii. Astfel cu venirea noului iOS 15 acestea vor fi sortate si impartite pe categorii, conversatiile si apelurile fiind afisate cu pictograme mai mici, iar notificarile de aplicatii cu pictograme mai mari. Insa oricum cele legate de conversatii vor fi prioritizate si mereu afisate in partea de sus.


Avem si o sectiune de “Notifications Summary” prin intermediul careia toate notificarile ratate vor fi afisate printr-un sumar.
O alta imbunatatire semnificativa adusa este modul Do Not Disturb care poate fi usor personalizat. Astfel vei putea filtra cine te poate contacta intr-un anumit interval de ore sau poti impartii contactele in categorii distincte (work, family) si sa alegi pentru care din ele sa fie notificarile afisate.


Optiunea Focus insa este functia care pot sa zic ca imi place mie cu adevarat. Cu ajutorul acestuia, in functie de profilul ales (personal, work, sleep sau unul personalizat) poti alege ce aplicatii sa iti fie afisate in intervalul de timp mentionat. Astfel, prin activarea profilului work, telefonul iti va afisa doar aplicatiile work related (Skype, Zoom, Teams, Asana samd) iar in cazul alegerii profilului personal telefonul tau iti pune la dispozitie aplicatiile care te vor ajuta sa socializezi cu cei dragi.


Apple Maps si alte schimbari
In ceea ce priveste fotografiile si sectiunea de camere avem functii noi precum Live Text care permite copierea textului (chiar si celui scris de mana) dintr-o fotografie, captura de ecran sau site web. Prin indreptarea camerei telefonului catre un subiect acesta va putea fi identificat cu usurinta si iPhone-ul tau iti poate afisa mai multe detalii despre acesta (functioneaza pentru animale, plante, opere de arta si multe altele) iar atunci cand vine vorba de amintiri, fotografiile si clipurile relevante unei iesiri sau activitati vor fi selectate in mod automat si vor forma un clip cu o melodie pe fundal.


Partea de Apple Maps primeste si ea imbunatatiri si vine cu un design similar Google Earth. Avem orase care vor afisa informatii relevante prin realitate augmentata precum treceri de pietoni, semafoare si semne de circulatie. Ba mai mult, Maps va afisa detalii inclusiv despre vreme si conditiile de trafic dintr-o zona anume.


Si ca tot vorbim de vreme, avem animatii si infografice noi pentru sectiunea de Weather. Iar in ceea ce priveste Apple Wallet acesta permite adaugarea unor carduri de fidelitate, de cazare la hotel, a cheilor de la masina si chiar si a unor documente personale (deocamdata in SUA).


Securitate si confidentialitate la urmatorul nivel
Daca odata cu iOS 14.5, cei de la Apple au oferit utilizatorilor posibilitatea de a dezactiva functiile de tracking ale aplicatiilor, cu noul iOS 15 vom avea posibilitatea de a vedea un raport detaliat al datelor accesate de fiecare aplicatie in parte si destinatia datelor trimise de catre acestea.
Ba mai mult, vom avea posibilitatea de a bloca monitorizarea activitatii legate de emailurile primite, impiedicand scurgerea de informatii legate de IP-ul nostrul. Astfel IP-ul nu va fi oferit oricui la utilizarea unui browser pentru navigare precum Safari.
Avem imbunatatiri si legate de Siri care se poate utiliza si offline astfel incat datele si comenzile utilizatorului raman in siguranta pe iPhone-ul acestuia.
Iar in cazul recuperarii datelor, compania din Cupertino ofera posibilitatea de adaugare a unor adrese de mail de incredere care permit recuperarea datelor in cazul unui deces. Practic poti adauga persoanele care au dreptul sa iti mosteneasca datele - Digital Legacy.


Lista completa de iPhone-uri compatibile cu noul iOS 15
iOS 15 este disponibil in varianta Developer Beta insa pentru versiunea finala va trebui sa asteptam pana in toamna.
iPhone-urile compatibile cu noul iOS 15 sunt urmatoarele:
-iPhone 7
-iPhone 7 Plus
-iPhone 8
-iPhone 8 Plus
-iPhone X
-iPhone XR
-iPhone Xs
-iPhone Xs Max
-iPhone 11
-iPhone 11 Pro
-iPhone 11 Pro Max
-iPhone SE (2020)
-iPhone 12 mini
-iPhone 12
-iPhone 12 Pro
-iPhone 12 Pro Max