iOS 17 - Ce noutati aduce si lista telefoanelor compatibile cu noul OS

iOS 17 - Ce noutati aduce si lista telefoanelor compatibile cu noul OS

iOS 17 este cea mai noua versiune a iOS anuntat de Apple, noul SO conceput sa ruleze pe iPhone. Prezentat la inceputul lunii iunie, iOS 17 este in faza de testare beta si urmeaza sa fie lansat in septembrie, odata cu noile modele de iPhone-uri. Exista noi functionalitati pentru Telefon, FaceTime si Mesaje, impreuna cu imbunatatiri minore pentru alte aplicatii si o aplicatie complet noua care va fi lansata mai tarziu in acest an numita Jurnal.

Dar hai sa vedem pe scurt toate imbunatatirile aduse dispozitivelor Apple prin prisma acestui nou sistem de operare, dupa care vom discuta de lista modelelor compatibile.

Apple s-a concentrat pe comunicare si a restructurat complet aplicatia Telefon. Acum poti crea sau atribui postere personalizate pentru persoanele dragi care te vor apela. Vei putea alege o fotografie sau un Memoji, selecta o font anume cu o culoare specifica si altele. Posterele de contact vor fi disponibile atat in aplicatia Telefon, cat si in alte aplicatii terte.


Cand cineva iti va lasa un mesaj vocal, functia Live Voicemail afiseaza o transcriere in timp real a mesajului pe ecranul de blocare in timp ce persoana vorbeste. Pe baza a ceea ce se spune, poti alege sa raspunzi la apel. Apelurile marcate ca spam de catre operatori vor fi respinse instantaneu si nu vor aparea ca mesaje vocale in timp real.


NameDrop, o noua functie a AirDrop, iti permite sa apropii iPhone-ul tau de alt iPhone pentru a schimba informatii de contact. Aceasta functioneaza si cu Apple Watch. Apropierea a doua iPhone-uri impreuna poate initia SharePlay, astfel incat poti asculta muzica, urmari un film sau juca un joc cu o alta persoana care are un iPhone, iar acest lucru functioneaza si pentru transferul de continut. Mai tarziu, in acest an, AirDrop va permite initierea transferului de fisiere mari de catre doua telefoane aflate in proximitate, cu finalizarea transferului prin intermediul iCloud.


FaceTime suporta atat mesaje audio, cat si mesaje video, astfel incat daca nu raspunzi la un apel, persoana de la celalalt capat poate lasa o inregistrare video sau un mesaj audio pentru tine. FaceTime suporta si o gama de Reactii, cum ar fi inimioare, baloane, artificii, animatii laser si ploaie. Efectele sunt activate prin gesturi si vor functiona si in aplicatii dezvoltate de alti dezvoltatori.Un iPhone sau iPad poate fi acum conectat la Apple TV 4K pentru a efectua apeluri FaceTime pe televizor. Utilizand functia Continuity Camera, un dispozitiv iOS poate fi folosit ca si camera web pentru un apel FaceTime, insa video-ul este afisat pe ecranul mai mare al televizorului. Aceasta functionalitate suporta si incadrarea Center Stage si toate celelalte caracteristici ale FaceTime, inclusiv Handoff, pentru transferul apelurilor intre un dispozitiv iOS si televizor.


In aplicatia Mesaje, exista o interfata mai curata cu acces la aplicatii, fotografii si camera, ascunse in spatele unui buton "+" amplasat langa bara de text. Apasarea butonului ofera acces rapid la Camera, Fotografii, Apple Cash, Mesaje Audio, aplicatiile Mesaje si o experienta actualizata cu etichete (stickers).


Toate caracterele emoji sunt acum sub forma de stickere si se afla in sectiunea “Stickers” a aplicatiei Mesaje. Emoji pot fi utilizate ca de obicei, dar pot fi, de asemenea, plasate peste imagini si mesaje ca un autocolant. Poti crea propriile stickere din fotografiile dumneavoastra utilizand functia "Eliminare subiect din fundal" introdusa in iOS 16. Daca utilizati o fotografie live, veti obtine un autocolant animat pe care il puteti partaja in aplicatia Mesaje. Stickerele pot avea efecte speciale precum un aspect desenat manual, sclipici sau o culoare diferita si pot fi utilizate in intregul iOS, practic oriunde puteti utiliza un emoji.


Cautarea in Mesaje suporta filtre de cautare pentru a gasi exact ceea ce cauti. Poti incepe cu o cautare ampla si sa restrangi rezultatele introducand termeni suplimentari de cautare. Daca ai dificultati in a tine pasul in conversatiile de grup sau cu o persoana care trimite multe mesaje, sageata de actualizare va indica exact locul in care ai ramas, astfel incat sa poti vedea ce este necitit. Potii raspunde direct prin glisare pe un balon de text, iar daca trimiti un mesaj audio, acesta va fi transcris automat, astfel incat sa poata fi citit imediat. Codurile de verificare pe baza de utilizare unica livrate de aplicatia Mesaje pot fi sterse automat.Partajarea locatiei in Mesaje este mai simpla si, atunci cand un utilizator partajeaza o locatie, aceasta este actualizata in timp real in conversatie. Functioneaza in tandem cu functia "Check In", o caracteristica de siguranta care le spune unui prieten sau unui membru al familiei ca ai ajuns in siguranta la destinatia ta cand calatoresti. Atunci cand functia "Check In" este activata, persoana cu care comunici primeste o notificare cand ajungi la destinatia ta, iar daca nu ajungi la timp sau progresul se opreste, contactul tau poate vedea locatia iPhone-ului tau, nivelul bateriei si starea retelei mobile pentru a determina daca ai nevoie de ajutor. Fotografiile nud nesolicitate pot fi de asemenea blocate in Mesaje cu un nou avertisment referitor la nuditate.

Apple a imbunatatit corectia automata pe iOS, adaugand un nou model de invatare automata care poate prezice mai bine ce doresti sa spui. Poate oferi completarea automata a intregilor propozitii cu predictii integrate in timpul tastarii, astfel incat finalizarea unui cuvant sau a unei propozitii sa fie la fel de simpla ca apasarea tastei spatiu. Corectarea greselilor este mai usoara, deoarece poate fi facuta printr-o atingere. Exista si un nou model de recunoastere a vorbirii pentru dictare, ceea ce o face mai precisa.

Cand nu folosesti iPhone-ul, poti pune dispozitivul in pozitie orizontala pe un incarcator pentru a activa modul StandBy care ofera o afisare pe tot ecranul cu diverse informatii. Modul StandBy functioneaza cel mai bine cu un ecran mereu activ, dar poate fi accesat sii cu o atingere. Este similar cu modul Nightstand de pe Apple Watch, oferind diferite stiluri de ceas, fotografii, calendar, prognoza meteo, o vedere a activitatilor in direct sau widget-uri personalizabile prin intermediul grupului inteligent Smart Stack.

StandBy iOS 17


Pe Ecranul Principal, widgeturile sunt acum interactive, astfel incat le poti folosi pentru a controla muzica, a activa o lumina, a marca o memento si multe altele. Cautarea Spotlight este, de asemenea, mai interactiva, astfel incat poti efectua actiuni precum schimbarea setarilor fara a deschide o aplicatie.


Aplicatia Health dispune de o functionalitate de urmarire a starii de spirit, care iti permite sa inregistrezi emotiile tale zilnice pentru a urmari evolutia starii tale mentale in timp. Aceasta va oferi optiuni pentru inregistrarea starii de spirit si a cauzelor care o determina, astfel incat sa poti face conexiuni utile. Apple ofera, de asemenea, evaluari ale depresiei si anxietatii utilizate in clinicile medicale pentru a te ajuta sa determini daca ai putea fi expus unui risc.


Utilizand camera TrueDepth, aplicatia Health te poate ajuta sa determini daca te apropii prea mult de ecran prin intermediul instrumentului de masurare a distantei de pe ecran in timpul utilizarii (Screen Time). Aceasta a fost dezvoltata pentru copii, dar adultii o pot folosi si ei. Aceasta functie iti va indica daca tii dispozitivul prea aproape de fata ta, la o distanta mai mica de 30 de centimetri (12 inch).


Desi la momentul lansarii nu va fi disponibila, iOS 17 va aduce o aplicatie Jurnal, care iti permite sa inregistrezi gandurile si activitatile tale zilnice. iPhone-ul va folosi invatarea automata pe dispozitiv pentru a-ti sugera subiecte despre care sa scrii, bazate pe ceea ce ai facut in timpul zilei, cum ar fi calatorii, antrenamente finalizate, vizite la persoane, fotografii si multe altele. Aplicatiile dezvoltate de terte parti pot oferi sugestii pentru jurnal, dar tot continutul este protejat si se poate utiliza chiar si o parola de acces.


iOS 17 Interactive Widgets


In Safari, navigarea privata este blocata cu Face ID si blocheaza si urmarirea dispozitivului de catre trackeri, astfel incat acestia sa nu poata monitoriza activitatea ta pe diverse site-uri. O optiune pentru profiluri separa navigarea ta de lucru de cea personala, cu istorii, extensii, grupuri de file, favorite si module cookie diferite.


Aplicatia Photos poate recunoaste animalele de companie, iar functia de Cautare vizuala functioneaza si in videoclipurile in pauza. Aceasta optiune poate recunoaste acum alimente pentru a furniza retete, dar si recunoaste vitrine, semne si videoclipuri.


Parolele si cheile de acces pot fi partajate cu alte persoane prin intermediul functiei de Partajare in cadrul aplicatiei Passwords. Toti cei din grup pot adauga si edita parolele care sunt partajate in siguranta prin intermediul iCloud Keychain. Aceasta functionalitate este utila pentru parole care trebuie accesate de mai multe persoane, cum ar fi cele pentru servicii de streaming.


Apple Music suporta Listele de redare colaborative pentru a asculta muzica cu prietenii, iar datorita functiei SharePlay in masina, pasagerii pot adauga melodii la redarea muzicii prin CarPlay, chiar si fara abonament Apple Music. Prin functia de tranzitie lina intre melodii, acestea se vor estompa una in alta, astfel incat sa nu fie nicio pauza.


In aplicatia Maps, acum poti descarca harti offline pentru anumite regiuni, astfel incat sa poti accesa navigarea pas cu pas, timpul estimat de sosire si locatiile apropiate chiar si fara semnal. Apple a actualizat hartile pentru a oferi mai multe informatii despre traseele din parcuri din Statele Unite, iar acum exista informatii in timp real despre disponibilitatea statiilor de incarcare pentru vehicule electrice.
Acum AirTags pot fi partajate cu alte persoane, astfel incat prietenii si membrii familiei care locuiesc impreuna pot urmari amandoi un obiect cu un AirTag in aplicatia Find My. Toata lumea poate vedea locatia obiectului, poate reda un sunet si poate utiliza Precizie pentru Gasire, iar in plus, functioneaza cu accesorii de retea Find My.


AirPlay este mai inteligent si poate invata preferintele tale de partajare a dispozitivelor; in plus, mai tarziu in acest an, anumite hoteluri vor oferi suport pentru AirPlay pe televizoare, pentru a avea acces mai usor la continutul tau cand calatoresti. Este acum mai usor sa te autentifici pe un iPhone cu ajutorul contului tau Apple ID folosind un dispozitiv din apropiere sau o adresa de e-mail sau numar de telefon listat in contul tau.


Exista noi functii pentru AirPods. Optiunea Adaptive Audio pentru AirPods Pro 2 combina Anularea Activa a Zgomotului cu Transparenta, astfel incat sa poti fi mai constient de mediul inconjurator in timp ce reduci zgomotul nedorit. Functia de Constientizare a Conversatiilor reduce volumul muzicii atunci cand cineva iti vorbeste, pentru a putea sa-i auzi, iar Volumul Personalizat ajusteaza sunetul in functie de preferintele tale. Cu imbunatatiri aduse Comutarii Automate, trecerea intre dispozitive este mai rapida si mai fiabila, iar poti muta si reporni sunetul prin apasarea pe tija AirPods.


Aplicatia Home iti permite sa vezi istoricul activitatii pentru pana la 30 de zile pentru usi de acces, usi de garaj, senzori de contact si sisteme de alarma, iar codurile PIN si deblocarea prin atingere functioneaza cu yale inteligente bazate pe tehnologia Matter.
In aplicatia Reminders, exista o lista de cumparaturi incorporata care grupeaza elementele pe care le adaugi in categorii, iar in Notes, poti crea legaturi intre note astfel incat notele relevante sa fie interconectate. Aplicatia Notes are si suport extins pentru fisiere PDF, astfel incat poti vizualiza si marca PDF-uri si scanari.


Nu mai trebuie sa spui "Hey Siri" pentru a activa Siri, ci poti pur si simplu sa spui "Siri". Mai multe comenzi pot fi date in succesiune fara a fi nevoie sa reactivezi Siri. Retine ca activarea Siri fara "Hey" este limitata la dispozitivele mai noi.


Aplicatia Mail suporta completarea automata a codurilor de verificare, la fel ca si in aplicatia Messages. In Apple News, abonatii pot accesa jocuri de cuvinte incrucisate zilnice si pot asculta Apple News+ Audio Stories in aplicatia Podcasts.


In aplicatia Fitness, poti vedea momentele importante din activitatile de antrenament ale prietenilor si poti crea programe personalizate de antrenament si meditatie cu ajutorul planurilor personalizate Apple Fitness+. 


Cu functia Personal Voice, utilizatorii care se confrunta cu pierderea abilitatii de a vorbi pot crea o voce care suna ca a lor, iar functia de accesibilitate Live Speech permite cuvintelor tastate sa fie vorbite in persoana, la telefon sau prin FaceTime. Functia Point and Speak citeste textul de pe obiecte fizice pentru persoanele cu deficiente de vedere sau orbire.


—- Lista telefoanelor compatibile —

iOS 17 este compatibil cu iPhone XR/iPhone XS si versiunile ulterioare, ceea ce inseamna ca nu mai ofera suport pentru iPhone 8, iPhone 8 Plus si iPhone X. Aceste dispozitive puteau rula iOS 16, dar nu pot fi actualizate la iOS 17.


 • iPhone 14 si iPhone 14 Plus

 • iPhone 14 Pro si iPhone 14 Pro Max

 • iPhone 13 si iPhone 13 mini

 • iPhone 13 Pro si iPhone 13 Pro Max

 • iPhone 12 si iPhone 12 mini

 • iPhone 12 Pro si iPhone 12 Pro Max

 • iPhone 11

 • iPhone 11 Pro si iPhone 11 Pro Max

 • iPhone XS si iPhone XS Max

 • iPhone XR

 • iPhone SE (generatia a doua sau ulterioara)Noul iOS este intr-adevar promitator din toate punctele de vedere. Speram doar sa nu afecteze capacitatea bateriei si a experientei de utilizare a iPhone-ului in cazul modelelor mai vechi. Pe curand!