Noul Apple TV 4K 2022 s-a lansat! - Iata ce trebuie sa stii despre el

Noul Apple TV 4K 2022 s-a lansat! - Iata ce trebuie sa stii despre el

In data de 18 octombrie, Apple nu doar a anuntat doua modele de iPad despre care am discutat in articolul interior ci a anuntat si lansarea unui nou model de Apple TV.
Iar daca esti un fan convins al min-sistemulu de entertainment Apple, discutam in randurile de mai jos noutatile pe care le aduce si chiar si dezavantajele sale.

Apple TV 4K de a treia generatie, soseste la aproximativ un an si jumatate dupa modelul anterior. Dar nici in 2021 nu a fost o actualizare majora fata de modelul din 2017, si nici acum modelul din 2022 nu este un upgrade major fata de modelul din 2021.

Singura diferenta intre modelul din 2017 si modelul din 2021 a fost telecomanda reproiectata, modalitatea de  calibra TV-ul folosind iPhone-ul si modificarea standardului HDMI.
De data aceasta marile schimbari aduse de Apple TV sunt dupa cum urmeaza:

1. Dimensiuni si design
Avem un design regandit, astfel incat “cutia” Apple ocupa mai putin spatiu sub televizor.
In afara de acesta schimbare, singura diferenta fata de modelul anterior, e ca in partea de sus a cutiei avem doar logo-ul Apple, compania renuntand la litere “tv” afisate pe modelul din 2017 alaturi de logo-ul sau.

2. Procesor
Fata de modelul anterior, care venea cu cu cipul A12 Bionic, noul model primeste o actualizare din acest punct de vedere. Acum avem un Chip A15 Bionic, introdus pentru prima data pe iPhone 13 in anul 2021. Procesorul A12 dateaza de pe vremea lui iPhone XS asa ca putem spune ca este un salt destul de mare in acest sens.

3. Spatiu de stocare
Pe partea de spatiul de stocare avem o noua optiune - varianta de 128GB. Daca ai nevoie de un asemenea spatiu de stocare pentru AppleTV? Asta depinde de modul in care il utilizezi. Daca il folosesti doar pentru seriale/filme si muzica, majoritatea acestor servicii se transmit prin streaming. Insa daca AppleTV vrei sa fie o “mini-consola” pentru gaming , atunci clar ca vei depinde de spatiul de stocare al dispozitivului tau.

Si acum hai sa vorbim de un dezavantaj major al noului Apple TV 4K 2022 si anume, lipsa portului Ethernet pe varianta entry-level de 64 GB.

In ciuda faptului ca acest port era disponibil la modelul anterior, lipsa acestuia poate fi o problema pentru cei care au o conexiune Wi-Fi defectuoasa in locuinta. Practic modalitatea de a evita intreruperile conexiunii in timp ce vizionai emisiunea preferata a disparut deoarece nu mai ai posibilitatea de a-l conecta direct prin cablu la routerul tau.
In afara de asta, optiunile de conectivitate nu s-au schimbat.
Nu avem nici o modificare nici la nivelul formatelor audio suportate insa in ceea ce priveste formatele video suportate, noul Apple TV 4K 2022 vin cu suport pentru video HDR10+ si SDR cu AVC/HEVC pana la 2160p/ 60 fps.

Ei bine, hai sa concluzionam. Merita sa faci upgrade de la modelul din 2021 la cel din 2022? E o intrebare foarte buna la care nu iti putem da un raspuns direct. Apple TV 4K 2022 este putin mai mic, are mai mult spatiu de stocare si un pret mai competitiv. Dar trebuie sa iei in considerare si dezavantul acestuia - lipsa portului Ethernet. Pe curand!