Playstation Portal disponibil la precomanda - iata ce trebuie sa stii de acest gaming gadget
Sony are o istorie bogata, chiar daca putin neglijata, in ceea ce priveste consolele portabile. PlayStation Portable (PSP) a fost lansat in 2005, in era PS3, aducand cu el cartuse funky UMD si la momentul respectiv unele dintre cele mai bune grafice vazute intr-un dispozitiv de gaming portabil.
Succesorul sau, PS Vita, a fost lansat in 2011. A fost iubit de catre fanii sai inraiti, dar nu a primit niciodata sustinerea dezvoltatorilor necesara pentru a ocupa un loc semnificativ pe piata dispozitivelor portabile, pe care Nintendo o domina si astazi.
Acum primim o noua versiune a PSP, intr-un fel:
PlayStation Portal este un dispozitiv portabil de 200 de dolari care aduce jocurile PS5 in palma ta... atat timp cat esti conectat la Wi-Fi. Cunoscut anterior sub numele de Proiectul Q, Portal utilizeaza functia de redare la distanta a PS5 pentru a transmite jocuri de pe consola ta. In mod important, Portal ofera, de asemenea, toate caracteristicile si ergonomia controllerului excelent DualSense al PS5, inclusiv feedback haptic, triggere adaptive si touchpad-ul sau. Pentru a fi clar, Portal nu aduce nimic inherent nou. Redarea la distanta exista inca din era PS3, permitandu-ti sa transmiti jocuri de pe consola catre un dispozitiv portabil, smartphone, tableta, PC si Mac. Cu toate acestea, redarea la distanta nu a fost niciodata o experienta ideala - fie compromiti calitatea vizuala, configuratia controlului, ergonomicile sau toate acestea. Poti sa faci sa functioneze, dar nu este foarte convenabil.
Integreaza toate caracteristicile de top ale DualSense
Scopul PlayStation Portal este de a elimina acele puncte dureroase si de a face Remote Play la fel de usor precum sa-l ridici si sa joci. Portal poate face ceva ce alte dispozitive Remote Play nu pot: trezeste PS5-ul tau doar prin simpla activare, astfel incat sa fie pregatit pentru joc. Designul sau ia practic un controler DualSense standard, il taie in jumatate si lipeste cele doua manere ale controlerului pe partea unui ecran LCD de opt inci, cu rezolutie 1080p. Este cu siguranta putin ciudat cand esti obisnuit cu designurile mai unitare ale dispozitivelor portabile actuale, cum ar fi Nintendo Switch si Steam Deck de la Valve, dar este si mai usor decat ambele, oferind totusi un ecran mare si controale de dimensiuni normale.
Manerele DualSense se simt exact ca un controler DualSense obisnuit, iar toate caracteristicile lor de top sunt disponibile aici. Chiar si touchpad-ul DualSense este disponibil, desi in locul panoului central unic, doua zone tactile apar in partea de jos, in stanga si dreapta ecranului atunci cand il atingi. Singura caracteristica DualSense care lipseste, tehnic vorbind, este bara de lumina, dar este o omisiune iertabila avand in vedere cat de neesentiala este pentru majoritatea jocurilor.
In afara tuturor intrarilor obisnuite ale DualSense, exista un port USB-C pentru incarcare, un jack de 3,5 mm pentru casti cu fir si un mic set de grile de difuzoare daca nu doresti sa folosesti casti. In ceea ce priveste conectivitatea, suporta Wi-Fi si PlayStation Link - mai multe detalii intr-o clipa - dar nu are Bluetooth.
Ecranul de opt inci ofera o senzatie imersiva
Din punct de vedere al calitatii vizuale, PlayStation Portal livreaza. Ecranul LCD de opt inci si 60 Hz reuseste sa traduca vizualele de calitate PS5 intr-un format portabil. Culorile sunt luminoase si vibrante - desi Sony nu mi-a furnizat specificatii privind luminozitatea, gama de culori sau HDR-ul, in afara de faptul ca este un panou LCD - iar rezolutia de 1080p ofera o densitate placuta de pixeli pentru dimensiunea ecranului. Arata la fel de bine ca si cum ai juca pe un televizor OLED de 65 de inci? Desigur ca nu. Dar in ceea ce priveste dispozitivele portabile, ecranul de opt inci ofera o senzatie expansiva.
Desigur, videoclipul este transmis de pe PS5-ul tau in loc sa ruleze local pe dispozitiv, iar sabia lui Damocles care planeaza asupra tuturor dispozitivelor de streaming de jocuri este intotdeauna latenta, sau micul intarziere dintre momentul in care apesi un buton si momentul in care actiunea de pe ecran raspunde.
Control la distanta
Utilizarea de catre PlayStation Portal a Remote Play, in loc de streamingul in cloud, il diferentiaza de majoritatea celorlalte platforme de streaming de jocuri, cum ar fi Xbox Cloud Streaming si Nvidia GeForce Now. Indiferent daca esti in aceeasi camera sau pe cealalta parte a lumii, PS5-ul tau de acasa este pornit si ruleaza jocul tau, transmitandu-l direct catre tine, spre deosebire de jocurile in cloud unde jocul pe care il joci ruleaza pe un server remote. Desigur, acest lucru inseamna ca ai nevoie de un PS5 pentru a utiliza PlayStation Portal, dar inseamna si ca nu doar contul tau, progresul si trofeele sunt acolo, ci si ecranul tau de start real de pe PS5. Poti trece intre jocuri sau chiar sa rulezi oricare alta aplicatie PS5, exact ca si cum ai juca direct pe un televizor, in timp ce in jocurile in cloud, in mod obisnuit, trebuie sa iesi si sa te reconectezi daca vrei sa schimbi jocurile. Este cu siguranta mai fluid.
Ca sa fie clar, Portalul nu ruleaza nimic local, nici macar aplicatii de baza. Deci, daca Wi-Fi-ul tau pica sau daca altcineva vrea sa foloseasca PS5-ul tau, nu va functiona. Interfata sistemului pe unitatea mea de demonstratie nu era finala, asa ca nu am putut vedea cum este experienta initiala de pornire a dispozitivului si de incepere a utilizarii, dar mi s-a spus ca va exista o interfata simpla pentru conectarea la Wi-Fi si stabilirea conexiunii Remote Play. Asta e tot, insa - nu vei putea sa-l folosesti pentru a te conecta la alte platforme de streaming de jocuri sau ca dispozitiv multimedia - desi tehnic, odata ce esti conectat la PS5-ul tau, ai putea deschide Netflix acolo si sa transmiti asta catre Portal.
Pentru audio, Portalul are un jack pentru casti de 3,5 mm, precum si un mic set de difuzoare acceptabile, dar nimic special. Aminteste-ti, nu exista Bluetooth disponibil, deci nu vei putea sa te conectezi la castile fara fir in acest fel - nici macar la propriile casti Pulse 3D ale PlayStation-ului. Are ceva numit PlayStation Link, care este noul standard de conectivitate al Sony pentru dispozitivele PlayStation, si care este incorporat in unele dintre noile lor hardware-uri. Este putin dezamagitor ca va trebui sa cumparam casti complet noi pentru a le folosi cu Portalul, deoarece acest lucru va adauga la cost.
Si un alt semn de intrebare este durata de viata a bateriei.Dar asta cu siguranta va depinde de modul de utilizare, conexiunea Wifi. Ramane de vazut dupa ce vom vedea aceasta jucarie supusa la teste reale. Playstation Portal va fi disponibil la precomanda incepand cu data de 15 noiembrie, prin site-ul oficial Playstation si cu siguranta cei mai mari retaileri internationali din mediul online precum Amazon.
Tu ce parere ai de acest gadget - poate fi numit o consola portabila sau mai degraba e doar un device care va facilita gaming-ul la distanta? Pana ce vom descoperi raspunsul concret, te asteptam pe Contakt.ro sau in aplicatia mobila Contakt pentru a descoperi accesorii si gadgeturi dedicate pentru telefoane, gaming si nu numai. Pe curand!