PS5 vs PS5 Pro - Merita upgrade-ul la cel mai nou Playstation?

PS5 vs PS5 Pro - Merita upgrade-ul la cel mai nou Playstation?

PlayStation 5 Pro este oficial si promite sa livreze cele mai bune jocuri PS5. Cu toate acestea, imbunatatirile aduse nu sunt ieftine. La fel cum DualSense Edge a fost o versiune premium a controlerului implicit PS5, modelul Pro este vandut ca o optiune pentru jucatorii care doresc cea mai buna experienta posibila. Dar aceasta este o investitie mult mai mare decat un accesoriu, deci merita Pro acest cost suplimentar sau este mai bine sa ramai la modelul de baza si sa instalezi un SSD nou? E timpul sa punem PS5 si PS5 Pro fata in fata si sa vedem care are cel mai mare sens pentru jocurile actuale si viitoare pe care ravnesti sa le joci.

Specificatii
Nu a fost dezvaluit fiecare detaliu al PS5 Pro, dar am primit toate punctele majore in timpul anuntului sau initial. Modelul Pro a beneficiat de mai multe upgrade-uri de performanta fata de modelul de baza, care nu numai ca vor face ca jocurile viitoare sa arate si, eventual, sa ruleze mai bine, dar le vor stimula si pe cele existente care primesc un patch si mii de jocuri PS4 retro-compatibile. Iata o scurta trecere in revista a tuturor specificatiilor care au fost confirmate.


Marile semne de intrebare aici sunt GPU-ul si RAM-ul. PlayStation nu a spus ce chipuri specifice vor fi utilizate, dar a explicat cat de puternice vor fi aceste componente. Mark Cerny, arhitectul sistemului PlayStation 5, a declarat ca GPU-ul lui Pro va avea cu 67% mai multe unitati de calcul decat modelul de baza si va avea o memorie cu 28% mai rapida. Combinatia dintre cele doua se pare ca duce la o randare cu 45% mai rapida in timpul jocului. Acesta nu este tipul de salt pe care un adevarat sistem de generatie urmatoare l-ar avea pentru grafica sau randare, ci, in schimb, seamana mai mult cu o crestere masiva a puterii pentru PS5 actual. Marele exemplu este ca Pro va fi capabil sa gestioneze ray tracing avansat.

Memoria RAM este probabil sa fie aceeasi cu cipuri GDDR6 de 16 GB, dar a primit un impuls de viteza. CPU este marele punct de remarcat, deoarece acestea sunt identice in cazul celor doua console. Asta inseamna ca majoritatea jocurilor in care rata cadrelor pe secunda este legata de CPU (adica majoritatea), nu vor primi nici o imbunatatire notabila in aceasta privinta. Jocurile in care calitatea grafica a fost factorul limitativ, totusi, pot vedea cresteri ale ratei cadrelor pe Pro. In cele din urma, versiunea Pro are un spatiu de stocare mai mult decat dublu fata de PS5 de baza, cu un SSD incorporat de 2 TB.


Grafica si Rezolutie
Pe hartie, Pro nu arata ca si cum ar oferi vreun salt in grafica sau rezolutie pe baza iesirii, dar asta este departe de adevar. Am mentionat cat de mare a fost saltul GPU-ului fata de unitatea de baza, dar aceasta este doar o parte din magia pe care o va aduce Pro. In prezent, ray tracing-ul este limitat la foarte putine jocuri si la costul ratei de refresh. Pro va fi capabil sa ruleze jocuri cu optiuni ray tracing la un alt nivel, fara a sacrifica cadrele. Acest lucru inseamna reflexii si iluminare mai precise in timpul jocului.
Nu numai asta, dar Pro are upscaler-ul AI unic al PlayStation numit PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Aceasta tehnologie va adauga detalii la grafica unui joc fara a afecta performanta. Folosind aceasta tehnologie, dezvoltatorii isi pot reda jocurile la o rezolutie mai mica de 4K si apoi pot permite AI-ului sa mareasca imaginea la acea rezolutie tinta. PS5 utilizeaza o solutie de upscaling checker-boarding care nu este la fel de eficienta. Acest lucru inseamna ca nu va trebui sa sacrifici din fps-uri pentru a juca un joc la cele mai inalte setari grafice pe Pro. In esenta, Pro va fi capabil sa atinga acele obiective 4K mai usor si cu un ray tracing mai bun, atunci cand este disponibil, decat PS5 actual.
Grafica nu va fi un salt noapte si zi intre cele doua modele, mai ales daca nu ai televizorul care sa arate toate acele detalii, dar Pro va depasi cu usurinta modelul de baza in a arata cat de bine arata jocurile PS5.


Pret
Marele punct de discordie cu PS5 Pro este pretul. Exista un singur model de PS5 Pro, care nu vine la pachet cu o unitate de disc, si este comercializat la 700 de dolari. Daca doresti sa adaugi acea unitate optionala, va trebui sa o achizitionezi separat.
Pe de alta parte, cele doua modele PS5 actuale se vand inca la pret intreg, la 500 de dolari cu o unitate de disc si 450 de dolari pentru versiunea exclusiv digitala. Daca nu ai inca un PS5 si vrei sa te asiguri ca ai cel mai bun hardware pentru restul generatiei, Pro este cea mai buna optiune, dar in niciun caz esentiala. Daca ai deja un PS5, totul depinde de faptul daca iti poti vinde modelul actual sau daca iti pasa suficient de mult de grafica pentru a simti ca merita achizitia.


Spatiu de stocare
Nu exista nimic special sau nou in legatura cu SSD-urile dintre cele doua modele, cu exceptia cantitatii de stocare pe care o au. SSD-ul de 1 TB al modelului de baza PS5 este criminal de mic, dar iti poti extinde spatiul de stocare mult mai ieftin decat ar costa upgrade-ul la modelul Pro. Cei 2 TB ai modelului Pro probabil ca nu iti vor fi de ajuns prea mult timp daca joci o multime de jocuri mari, astfel incat nu va fi solutia finala pentru nevoile tale de stocare.



Biblioteca de jocuri
Si inainte de a trage concluziile, hai sa discutam putin si de partea de titluri.
Nu va exista niciun joc exclusiv PS5 Pro. In schimb, toate jocurile pe care le avem acum cu moduri de performanta si fidelitate vor putea fi jucate la rezolutii si cadre pe secunda si mai mari. Totusi, toate acestea vor depinde de dezvoltatori si daca vor alege sa profite de aceasta putere suplimentara. Actualul PS5 va continua sa ruleze fiecare joc lansat, dar pe Pro pur si simplu nu va trebui sa decizi daca vrei sa prioritizezi grafica jocului sau frame rate-ul acestuia. Pe de alta parte, jocurile care nu pot rula la 60 fps pe PS5 de baza din cauza limitarilor CPU nu vor rula la 60 nici pe Pro, deoarece utilizeaza acelasi CPU. O mica lista de jocuri PS5 actuale au fost deja confirmate pentru a primi imbunatatiri PS5 Pro, cum ar fi Final Fantasy VII: Rebirth, The Last of Us Part II Remastered si Marvel's Spider-Man 2.

PlayStation a avut grija sa mentioneze ca peste 8.000 de jocuri PS4 se vor bucura de imbunatatiri ale performantei datorita functiei „PS5 Pro Game Boost”. Nu stim detalii despre cat de mult se vor imbunatati aceste jocuri, dar putem presupune ca rezolutia, timpii de incarcare si poate rata de refresh vor fi crescute.

Concluzie - Merita upgrade-ul?
Dupa parerea noastra, asa cum am mentionat in randurile de mai sus, daca in momentul de fata te gandesti sa schimbi batranul PS3 sau PS4 pe care te-ai jucat ani la rand, atunci poti lua in considerare efortul de a trece direct pe PS5 Pro. In cazul in care ai deja un PS5, sfatul nostru e sa ramai la acesta, mai ales daca o folosesti pentru gaming ocazional. Diferenta dintre cele doua versiuni nu este una semnificativa, si avand in vedere ca nu vor fi titluri exclusive PS5 Pro, parerea noastra e ca nu merita diferenta de bani.

Tu ce zici? Treci pe noul PS5 Pro sau mergi la sigur cu PS5 clasic, care iti ofera o experienta placuta si la un pret mai accesibil.
Pana te hotarasti, te asteptam pe Contakt.ro sau aplicatia mobila Contakt cu peste 12.000 de modele de accesorii pentru orice telefon, de la huse si folii de protectie, pana la accesorii de gaming si nu numai. Le gasesti pe toate AICI.