Google Stadia vs GeForce Now - Care este cea mai buna platforma de gaming in cloud?

Google Stadia vs GeForce Now - Care este cea mai buna platforma de gaming in cloud?

Serviciile de streaming au cunoscut o popularitate foarte mare in ultimii ani, iar acest lucru a inclus mereu si segmentul de gaming, lumea unde toti pasionatii de jocuri video se intalnesc. Si chiar daca in trecut nu iti venea sa crezi ca te vei putea juca ultimele jocuri lansate, fara sa ai un calculator super performant, trebuie sa stii ca acum datorita gaming-ului in cloud este posibil. Poti juca titluri precum Watch Dogs Legion sau Cyberpunk 2077 chiar si pe un laptop de office optimizat si gandit doar pentru task-uri obisnuite. 

Gamingul in cloud pe langa faptul ca nu necesita un calculator puternic, iti permite sa te joci chiar si de pe alte dispozitive (tableta, telefon, televizor) si te scuteste de partea cu spatiul de stocare si problema instalarii/actualizarii constante a jocurilor. Dar dupa cum suntem obisnuiti ca fiecare lucru bun trebuie sa aiba si cateva parti mai putin placute, asa e in cazul gaming-ului in cloud. Pentru a te juca in cloud ai nevoie de o conexiune puternica si stabila de internet. Pe langa asta, pentru ca totul se desfasoara “la distanta” exista si un mic delay/ latenta de raspuns in cazul jocurilor fata de experienta rularii unui joc pe PC-ul local. Calitatea grafica nu este configurabila in totalitate si pot aparea mici artefacte grafice din cauza codecurilor integrate.

Insa acum ca am definit din mare la ce ar trebui sa te astepti cand vei incerca gaming-ul in cloud, hai sa facem o scurta analiza a celor mai populare doua platforme de cloud gaming si anume Google Stadia si Nvidia GeForce Now. Care din ele este cea mai buna platforma de cloud gaming? Ramai cu mine pana la finalul articolului si vei afla.

Conexiune

Pe partea de conexiune, Google Stadia are nevoie o conexiune minima de 35 Mbps pentru 4K la 60 cadre pe secunda, 20 Mbps la o calitate FullHD si doar 10 Mbps pentru experinta de gaming la calitate 720p. Platforma in sine ofera o calitate buna la nivel grafic. Nu foloseste atatea date, insa GeForce Now ofera posibilitatea de a configura bitrate-ul. Pe partea de latenta, Stadia vine cu o latenta mica doar in momentul in care folosesti controlerul lor. In cazul in care vrei sa incerci sa te joci folosind mouse + tastatura vei intampina o latenta mare de raspuns.

Si acum hai sa trecem la GeForce Now. Aceasta platforma necesita o conexiune de cel putin 25 Mbps pentru o calitate grafica FullHD cu 60 de cadre pe secunda si cel putin 15 Mbps pentru rezolutie 720p la 60 de cadre pe secunda. Dupa cum se poate observa, deocamdata nu te poti juca la rezoltuie 4K dar cu siguranta in timp si acest aspect se va rezolva. Cei de la GeForce Now recomanda utilizarea unei conexiuni Enthernet (prin cablu) sau daca utilizatorul alege conexiune prin Wi-Fi, e recomandat sa fie la 5Ghz. In momentul de fata Nvidia nu are foarte multe servere disponibile, insa daca reusesti sa ai acces la unul din serverele lor, te vei putea bucura de gaming cu o latenta mica.


Grafica
Pe partea grafica, ambele platforme ofera o grafica buna, cu detalii suficiente si  o calitate la un nivel inalt, insa sunt cativa factori diferentiatori si la acest capitol.
De exemplu, Google Stadia folosind servere Linux cu jocuri portate pe infrastructura Google, iti permite sa te joci la o rezolutie 4K si 60 de cadre pe secunda fara sa configurezi alte aspecte grafice. Evident e o miscare de marketing acest 4K/60 cadre pe secunda, deoarece sunt prea putine jocuri care intra la aceasta categorie, majoritatea fiind limitate la 4K si 30 cadre pe secunda.

In cazul lui Geforce Now, aceasta platforma functioneaza asemenea unui computer foarte puternic disponibil in Cloud. Astfel subscriptia la aceasta platforma vine cu optiuni de configurare si la nivel grafic. De exemplu cei de la Nvidia iti permit sa te bucuri de jocuri folosind RTX si Ray-Tracing, doua tehnologii care duc grafica jocurilor la un alt nivel.


Biblioteca de jocuri

Un alt aspect foarte important pe de care trebuie sa tii cont in momentul in care iti alegi platforma de cloud gaming este biblioteca de jocuri, pentru ca degeaba ai infrastructura daca nu ai ce sa te joci.
Astfel in cazul lui Google Cloud ai posibilitatea de a te juca doar jocuri pe care le-ai cumparat pentru platforma respectiva. De exemplu, jocurile achizitionate in alte platforme precum Steam sau Origins nu pot fi jucate in Stadia. Ba mai mult, jocurile cumparate in Stadia se pot juca doar in platforma respectiva, fara sa iti ofere posibilitatea de a le juca in alte parti.
Pe langa toate acestea, catalogul de jocuri al celor de la Google este destul de limitat in momentul de fata si vin cu un pret destul de mare. Insa curand a venit si o veste buna legat de acest aspect si anume ca 100 de noi jocuri vor fi adaugate in viitorul apropiat in Stadia precum Fifa 21 (17.03), Judgment (23.04) sau HellPoint (TBA). Oricum in momentul de fata Google Stadia iti pune la dispozitie aproximativ 15-20 de titluri.

Daca analizam insa biblioteca de jocuri disponibila de la GeForce Now, trebuie sa fim sinceri: ei stau mult mai bine la acest capitol. Pe langa faptul ca platforma iti permite sa te joci orice titlu cumparat in trecut de pe alte platforme precum Steam, Epic Store, Uplay, in cazul in care vei achizitiona un joc prin GeForce Now si te vei dezabona in timp de la acest serviciu, vei putea juca titlu cumparat si pe PC-ul tau. Evident, daca ai o configuratie suficient de puternica care sa permita rularea lui.
In ceea ce priveste biblioteca de jocuri avem peste 50 de titluri populare printre care intreaga serie Assassins Creed(inclusiv Vallhala), Destiny 2, Tom Clancy’s Ghots Recon sau Rainbox Six Siege, seria Batman, Metro Exodus, Control, Far Cry (4,5, Primal si New Dawn), Mortal Kombat 11 si X si lista poate continua.



Experienta de control
La capitolul controllere si dispozitive suportate, Google Stadia sta destul de complicat la aceasta categorie. Vine cu un controler special care se conecteaza la reteaua Wi-fi, astfel latenta de raspuns este redusa. In ceea ce priveste restul de controllere precum cel Dualshock 4 ( Playstation), controlerul de Xbox sau mouse-ul si tastatura, vine cu setari pentru ele insa acestea functionand prin bluetooth vor oferi o latenta mai mare de raspuns. Si pe langa asta nu toate driverele dispozitivelor conectate sunt suportate de Stadia.

La GeForce Now treaba e super simpla. Orice mouse, tastatura sau controller care este suportat de un PC va functiona impecabil si cu GeForce Now.


Pret si disponibilitate

Si acum hai sa trecem la capitolul pret si disponibilitate.
Google Stadia iti permite sa te joci gratuit la rezolutii de pana la 1080p toate jocurile cumparate in platforma. In cazul in care vrei rezolutie 4K si HDR va trebui sa platesti in plus pe langa pretul jocurilor cumparate, un abonament lunar de 10 Euro/luna pentru Stadia Pro. Planul PRO pe langa accesul la o experienta grafica mai buna, ofera acces si la un numar de jocuri gratuit care sunt disponibile doar pentru utilizatorii platformei (aproximativ 70 de titluri gratuite).

De cealalta parte a taberei, GeForce Now e disponibil in doua moduri. Avem un program gratuit care permite utilizatorilor sa se bucure de cate o sesiune de o ora pentru un joc la o rezolutie de 1080p si 60 de cadre pe secunda. In cazul in care depasesti ora de joc, poti sa iesi din joc si sa revii. In cazul in care vrei sa te bucuri de sesiuni nelimitate la cea mai buna rezolutie si RayTracing, GeForce Now Founders iti permite acest lucru cu un pret platit de 4.99 Euro/luna sau 27 de euro/ 6 luni. Mult mai ieftin decat abonamentul Google Stadia.

In concluzie, dupa cum ai constatat si tu, fiecare platforma de cloud gaming are avantajele si dezavantajele ei. Google Stadia in timp ce ofera o latenta mai scazuta cu controlerul lor si gaming la rezolutie 4K/60 cadre pe secunda, aceste facilitati vin la un pret mai piperat si cu o biblioteca de jocuri mai putin vasta. Pe de alta parte GeForce Now desi nu e compatibil cu foarte multe dispozitive mobile si rezolutia nu ajunge la 4K, ofera o calitate a graficii superioara (cu RTX si RayTracing), o biblioteca de jocuri vasta si drivere pentru orice controler folosit fie el, gamepad sau mouse si tastatura. Si toate acestea la un pret mult mai avantajos.
Oricum pana la urma alegerea este a ta! Recomandarea mea e sa studiezi de mai aproape fiecare platforma si sa o testezi pentru o luna. Cu siguranta astfel vei descoperi care este cea mai buna platforma de cloud gaming pentru tine. Pe curand!