iOS 17.4 - Noul update Apple aduce schimbari majore care vor transforma iPhone-ul tau

iOS 17.4 - Noul update Apple aduce schimbari majore care vor transforma iPhone-ul tau

De-a lungul timpului ne-am obisnuit ca sistemul de operare creat de Apple sa fie unul foarte limitat din punct de vedere al permisiunilor, insa foarte sigur din punct de vedere al securitatii datelor.
Ei bine, odata cu actualizarea iOS 17.4, cei de la Apple vor marca prima data in care vor deschide magazinul propriu de aplicatii si ecosistemul iOS catre parti externe.
Prin aceasta miscare revolutionara, Apple va respecta Legea Pietelor Digitale din UE prin care va permite descarcarea aplicatiilor si din alte magazine, incepand din martie, odata cu lansarea noii versiuni de iOS.

Astfel, schimbarea care va avea loc in iOS 17.4 va fi primita cu bucurie de utilizatorii de iPhone din UE care vor sa profite de aceeasi flexibilitate de care se bucura utilizatorii Android prin Google. Cu toate acestea, Apple a avertizat ca modificarile asociate care trebuie facute in iOS si ecosistemul sau, care vor permite instalarea aplicatiilor din surse terte, diferite de AppStore, expun utilizatorii de iPhone la riscuri majore de securitate.

Si multi experti sunt de acord cu asta. Frumusetea sistemului de operare iOS, din perspectiva securitatii si a confidentialitatii, consta intr-un ecosistem inchis si limitat, in contrast cu abordarea Androidului. Deoarece Apple detine atat hardware-ul, cat si software-ul iOS, producatorul iPhone are un control mult mai bun asupra securitatii.

Incepand cu iOS 17.4, acesta lucru se va schimba pentru utilizatorii din UE, dar Apple afirma ca face tot posibilul pentru a mentine siguranta datelor si a confidentialitatii.

Ce se schimba odata cu venirea lui iOS 17.4

Actul privind Pietele Digitale isi propune sa stimuleze concurenta prin impiedicarea gigantilor tehnologici, cum ar fi Apple, sa actioneze ca "gardieni" si sa domine piata pe un anumit segment. Incepand cu iOS 17.4, Apple adauga noi optiuni pentru instalarea aplicatiilor iOS din magazibe alternative de aplicatii, "inclusiv noi API-uri si instrumente care permit dezvoltatorilor sa ofere aplicatiile lor iOS pentru descarcare din magazine alternative de aplicatii."

In plus, dezvoltatorii vor putea utiliza motoare de browser diferite de WebKit pentru aplicatiile de navigare si aplicatiile care ofera diferite modalitati de navigare in aplicatie.

Apple impartaseste, de asemenea, ca aceste  modificari conforme DMA afecteaza si platile fara contact. Astfel vor include noi API-uri care permit dezvoltatorilor sa utilizeze tehnologia NFC in aplicatiile lor bancare si portofele din intreaga Zona Economica Europeana, a declarat Apple.
In UE, Apple introduce, de asemenea, noi controale care "permit utilizatorilor sa selecteze o aplicatie de plata fara contact de la terti sau o alta piata alternativa de aplicatii ca implicita."


Care sunt defapt riscurile de securitate

Apple afirma ca un ecosistem mai deschis asociat cu DMA (Digital Markets Act) inseamna ca poate fi supus unor riscuri, printre care ā€œaplicatii care contin escrocherii, frauda si abuz sau care expun utilizatorii la continut ilicit, obiectionabil sau daunatorā€.

Apple afirma ca functia sa anti-tracking, mai precis transparenta de urmarire din cadrul aplicatiilor, va continua sa functioneze si cu aplicatii distribuite in afara App Store-ului. ā€žCu toate acestea, cerintele DMA inseamna ca functiile App Store, inclusiv Partajarea Cumparaturilor in Familie si Cerere de Aprobare, nu vor fi compatibile cu aplicatiile descarcate din afara App Store-uluiā€.

"Masura de securitate de aur" care mentine siguranta iPhone-urilor este faptul ca aplicatiile sunt descarcate din cadrul ecosistemului App Store al Apple, spune Jake Moore, consilier global in cibernetica la ESET. ā€žDeschiderea acestei posibilitati pentru terte parti nesupravegheate ar putea permite potentiale amenintari datorita utilizarii de troieni si malware in interiorul aplicatiilor pentru a compromite dispozitiveleā€, avertizeaza el.

Sean Wright, seful securitatii aplicatiilor la Featurespace, are sentimente amestecate cu privire la modificarile iOS 17.4 ale Apple. ā€žEcosistemul inchis pare initial ca ar fi mai sigur si mai putin predispus la aplicatii malicioase, dar acest lucru nu este intotdeauna cazulā€.

In plus, Wright recunoaste ca pana acum nu a existat ā€žo problema semnificativaā€ cu posibilitatea de a instala aplicatii din alte locatii in cazul sistemului de operare Android.

Ce vor face cei de la Apple pentru a spori securitatea

Apple a declarat in anuntul sau ca introduce noi masuri de protectie pentru a imbunatati securitatea. Acestea includ Notarization pentru aplicatiile iOS, o autorizare suplimentara pentru dezvoltatorii de pe piata si dezvaluiri privind platile alternative. Se spune ca aceste masuri vor "reduce riscurile si vor oferi cea mai buna si sigura experienta posibila pentru utilizatorii din Uniunea Europeana."

Cu toate acestea, chiar si cu aceste masuri de protectie implementate, "raman multe riscuri", a mentionat Apple.

Ce trebuie sa facem noi, utilizatorii Apple

Incepand cu iOS 17.4, oamenii trebuie sa fie mai atenti la originea aplicatiilor pe care le descarca, spune Moore. "Utilizatorii de Android cu experienta au fost obisnuiti cu acest aspect de la inceput, dar acum utilizatorii de Apple vor trebui sa faca mai multe cercetari pentru a-si proteja dispozitivele si datele".

Atunci cand fac achizitii prin intermediul magazinelor terte, utilizatorii ar trebui sa fie constienti ca furnizeaza informatii de plata catre terte parti, spune Boris Larin, cercetator principal in securitate la Kaspersky's GReAT. "Apple a declarat ca nu va putea sa ofere rambursari in astfel de cazuri."

Cand iOS 17.4 va fi lansat, Wright crede ca majoritatea oamenilor vor continua sa foloseasca magazinul oficial de aplicatii. "Acest lucru ar fi cu siguranta recomandarea mea pentru utilizatori", spune el.

Si putem spune ca si noi suntem de acord. In timp ce schimbarile aduse de iOS 17.4 reprezinta o schimbare semnificativa pentru utilizatorii de iPhone din UE, este inca posibil sa-ti mentii iPhone-ul in conditii de siguranta. Tot ce trebuie sa faci e sa verifici si sa te documentezi legat de aplicatiile din surse terte inainte de a le descarca - inclusiv recenziile - si, daca observi ceva ingrijorator,  recomandarea noastra e sa iti limitezi descarcarile aplicatiilor la App Store-ul oficial al Apple.