Playstation 5: Chassis A vs Chassis B - Ce inseamna si care e diferenta?

Playstation 5: Chassis A vs Chassis B - Ce inseamna si care e diferenta?

De-a lungul vietii a unui model specific de console, revizuirile sunt foarte des lansate de catre producator, desi nu sunt intotdeauna anuntate. In cazul Playstation, ne-am obisnuit de ceva vreme sa vorbim de “Fat” si “Slim” pentru a diferentia modelul original de cel care a fost lansat ulterior, cu o dimensiune mai mica.
Cu toate acestea in cadrul fiecarei versiuni exista si modificari, astfel fiecare revizuire are un nume specific si trebuie marcata si pe eticheta produsului.
Intre o revizie si alta pot aparea mici modificari estetice, modificari ale materialelor pentru altele mai rezistente - sau mai ieftine-, diferente intre componente datorate schimbarii furnizorului sau chiar modificari care urmaresc sa slefuiasca erori sau sa adauge imbunatatiri. De cele mai multe ori, acest lucru trece neobservat dar nu a fost cazul si cu Playstation 5 - Chassis B.
Tocmai din acest motiv, in acest articol, iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre acest nou “corp” pentru consola de ultima generatie lansata de catre Sony.

Ce este Playstation 5 - Chassis B?
Chassis B este prima revizuire semnificativa a lui PS5. A inceput sa fie fabricat la aproximativ jumatatea anului 2021, in luna mai, si este modelul care se comercializeaza in magazinele din Europa - desigur daca il gasesti datorita stocului redus.

Marea noutate a acestui model este ca are o greutate mai mica cu aprox. 300g fata de modelul original. Cu toate acestea, desi exista mai multe diferente, caracteristicile sunt identice cu versiunea 2020.


Ce console sunt construite pe Chassis B?
Pentru a nu crea o confuzie, vom vorbi doar despre modelele de console care sunt comercializate in Europa, deoarece exista mai multe variante in functie de regiunea in care este comercializat produsul si nu are sens sa vorbim despre modelele pe care le avem.

Dupa cum probabil stii deja, Playstation 5 este vandut in doua formate diferite: cu si fara disk reader. Modelul original PS5 cu o unitate de disc a fost numit CF1-1016A, in timp ce versiunea digitala a fost denumit de cod CFI-1016B.

Ei bine, primele modele care au fost comercializate in regiunea noastra de la jumatatea anului 2021 se numesc CFI-1116A (versiunea cu disc player) si CFI-1116B (versiunea pur digitala). Aceste doua modele monteaza noul sasiu B.

Apropo, pentru a se diferentia, multe publicatii se vor referi la aceste modele ca „2020 10X” si „2021 11X”. Daca va intrebati de unde sa cumparati aceasta consola , toate modelele PS5 aflate in prezent in magazine sunt de aceasta noua specificatie .


Diferentele dintre sasiul A si sasiul B PS5
Nu doar greutatea este diferenta mare dintre aceste doua modele. Sony a luat la cunostinta unele dintre problemele pe care le avea PS5 original si a incercat sa le rezolve in aceasta noua editie.

Ca orice dispozitiv actual de performanta, PS5 nu este imun la unele dificultati cand vine vorba de disiparea caldurii . Acest lucru nu inseamna ca vei avea throttling termic in timpul jocurilor (cum se poate intampla la unele modele de laptopuri de gaming ), dar este clar ca au descoperit o noua metoda, mai eficienta, de scadere a temperaturii consolei.

Sasiul B monteaza un nou radiator , care intr-un mod uimitor, este mai putin voluminos si mai eficient decat originalul.

Poti vedea o comparatie intre cele doua piese in acest videoclip creat de Austin Evans, care diseca cele doua modele de consola si pune ambele parti in paralel, astfel incat sa se poata observa usor diferentele. Click AICI pentru video.

In concluzie, daca esti in cautarea unui PS5 in Europa si chiar il prinzi pe stoc, iti sugeram sa alegi Chassis B (Sasiu B). Pe langa asta, te asteptam pe www.contakt.ro sau in aplicatia mobila ca sa descoperi intreaga colectie de accesorii de gaming pe care ti-o punem la dispozitie incepand de la tastaturi, gamepad-uri, mouse, casti audio si multe alte accesorii. Pe curand!