Tutorial: Cum sa platesti contactless cu telefonul Android/iOS

Tutorial: Cum sa platesti contactless cu telefonul Android/iOS

Telefonul personal este de departe cel mai utilizat dispozitiv pentru fiecare dintre noi. Convorbiri, mesaje, chat cu prietenii, retele de socializare, fotografii, entertainment, studiu si multe alte activitati se pot desfasura cu ajutorul lui.
Iar de cand aceste dispozitive inglobeaza tehnologii precum NFC, de cativa ani buni incoace pot lua locul chiar si a unui portofel. Nu e o noutate sa platesti cu telefonul insa acum cateva saptamani Google Pay a devenit disponibil in mod oficial si in Romania.

Astfel utilizatorii smartphone-urilor Android au acum posibilitatea de a plati contactless cu telefonul avand la dispozitie o serie de carduri care se pot configura pe telefonul lor.
Tocmai din acest motiv, am pregatit un scurt tutorial de cum poti sa iti configurezi telefonul pentru plati contactless, indiferent de smartphone-ul folosit.

1. iOS - Apple Pay 
Apple Pay este de ceva vreme disponibil in Romania si destul de popular. Nu doar ca permite plata contactless cu telefonul ci chiar si cu Apple Watch-ul. Iar pentru cei care nu si-au configurat acest serviciu sau nu au avut curajul de a face asta, pot urma pasii de mai jos.
Inainte de a urma pasii asigura-te ca dispozitivul tau iOS este compatibil cu Apple Pay si banca la care ai un card de debit/credit accepta Apple Pay. Poti face acest lucru AICI

Odata ce te-ai asigurat ca toate acestea indeplinesc cerintele tot ce trebuie sa faci este sa parcurgi urmatorii pasi:
1. Accesezi aplicatia “Wallet” disponibila pe iPhone-ul tau.
2. Atingi simbolul “+” pentru a adauga un card nou.
3. Urmezi pasii afisati pentru adaugarea cardului.
4. Odata ce ai introdus datele, atinge butonul “Next”. Banca sau emitentul cardului va confirma informatiile si va verifica daca poti folosi cardul cu Apple Pay.
5. Dupa ce banca sau emintentul cardului a confirmat cardul, acesta e adaugat cu succes in Wallet si e gata pentru utilizare.
6. Plateste contactless cu iPhone-ul.

2. Android - Google Pay
Am mentionat in introducerea articolului de stirea legata de disponibilitatea lui Google Pay in Romania. Fanii Android asteapta acest lucru de ceva vreme si tocmai din acest motiv gasesti mai jos pasii de configurare pentru Google Pay. Pentru inceput trebuie sa te asiguri ca dispozitivul tau are cel putin Android Lollipop (5.0) si neaparat NFC activ pentru a suporta platile in magazine.

Dupa ce te-ai asigurat de acest aspecte poti incepe configurarea propriu zisa urmand pasii de mai jos:
1. Descarci aplicatia Google Pay din Magazinul Play.
2. Deschizi aplicatia si urmezi pasii de configurare.
3. Atunci cand ti se solicita, adauga un card si informatiile acestuia.
4. Trebuie sa ai in vedere ca ti se poate solicita configurarea blocarii ecranului pe dispozitiv. Google Pay functioneaza cu o blocare a ecranului prin PIN, model, parola, amprenta sau scanarea retinei. Si nu va functiona cu recunoastere faciala sau Smart Unlock/Knock to Unlock.
5. Odata ce ai adaugat cardul si ai configurat si blocarea ecranului (daca nu o aveai deja), telefonul tau este gata pregatit pentru plata contactless.

*Tip: In cazul in care foloseai alta aplicatie pentru plata contactless pe telefon, trebuie sa setezi Google Pay ca fiind aplicatia prestabilita de plata pentru a functiona. 
Configurarea in ambele cazuri este foarte simpla si rapida si nu va da batai de cap nimanui. Si ce este interesant e ca Google Pay poate fi folosit chiar si pe dispozitivele Apple iPhone. Buna miscare Google!

Concluzionand cele de mai sus, odata cu lansarea Google Pay in Romania sunt prea putine piedici pentru a nu profita de aceasta functie suplimentara pe care ti-o poate oferi telefonul tau personal.
Iar daca ai nevoie de o serie de accesorii dedicate pentru telefonul tau, te asteptam pe www.contakt.ro sau in aplicatia mobila pentru a descoperi peste 8500 de modele de accesorii diferite. Pe curand!